Sonny Boy, de voorzijde laat een oude foto zien van een jongetje met krullen, een lange jas en de pier van Scheveningen. Bij een kringloop in de buurt trekt dit boek mijn aandacht.

Ik pak het op en blader, zoals ik wel vaker doe, naar de eerste bladzijden. November in Holland, precies op dit moment sta ik dus met dit boek in mijn handen.

Nergens anders kan de wereld zo druipend en droevig zijn, het platteland zo rottend onherbergzaam en de straten zo uitgestorven onder de regenvlagen als in de late herfst in Holland.

Wanneer ik dit lees is het boek al van mij, dat weet ik.

Glimlachend leg ik bij de kassa een euro neer. Zoveel kost een boek dus als je het jaren later gaat lezen en als je 15 jaar na de druk die ik in handen heb, een boek meeneemt naar huis.

Annejet van der Zijl, ik zag al meer boeken van haar voorbij komen in boeken top 10’s en op de tafels in alle boekwinkels. Nooit bedacht ik me om een boek van haar te gaan lezen. Dat ligt niet aan de boeken, dat ligt aan mij. Er is zoveel, je maakt keuzes.

Maar nu… thuis neem ik het boek in mijn handen en begin te lezen. Annejet weet mij het boek in te trekken vanaf bladzijde 1. Wat een schrijfster!

De jaren dertig

Zo goed, ik waan me in de jaren dertig. Het beeld van Rika doet je verlangen naar deze tijd. Onwetend wat de mensheid te wachten staat. Je leest verder en zelf weet je wat er gaat gebeuren, welke ellende van oorlogen er nog aan komt, maar Waldemar, Rika en hun Waldy (Sonny Boy) leven opgetogen hun leven.

Er zijn er maar weinig die zo treffend, beeldend en fraai de geschiedenis raken. Het laat je als lezer bepaald niet onberoerd.

Opeens is daar die oorlog, met de verschrikkingen. Steeds weer wil je niet dat het je vrienden, want dat zijn deze mensen door dit boek heen van je geworden, steeds weer wil je niet dat hen deze ellende overkomt.

Hartverscheurend lees je de laatste hoofdstukken en dan is het klaar. Een ellendig leeg gevoel blijft achter bij je. Dit? Hoe kan dit? Waarom?

Annejet van der Zijl, ik wil meer van haar lezen!

Een goed boek doet wat met je, een geweldig boek laat je in je stoel zitten en geeft je het gevoel dat je even adem moet halen, dat je verslagen bent en dat je meer wilt lezen, verder wil en niet meer kunt beginnen aan iets anders dan aan dit boek!

Bij de kringloop, gekocht voor een euro, maar… dit boek is eigenlijk onbetaalbaar!

Meneer Simmering Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen!
Meld je GRATIS aan!